0
Je winkelwagen
0

Toezichthouder wil snel einde aan salderingsregeling zonnepanelen

Dit artikel is geschreven door Tom van Gurp voor NU.nl op 16 januari 2023

Als het aan toezichthouder ACM ligt, mogen huiseigenaren met zonnepanelen geen gebruik meer maken van de salderingsregeling. Als je zonne-energie teruglevert aan het net, kun je dat nu compenseren met energie die je afneemt. Maar dat zorgt voor extra kosten voor wie geen panelen heeft, aldus de ACM.

Dat is een van de redenen waarom de toezichthouder de regeling graag snel zou zien verdwijnen. Die oproep komt een dag voordat de Tweede Kamer een wetsvoorstel bespreekt om de regeling vanaf 2025 in zes jaar uit te faseren.

Netten werden jaren geleden ingevoerd om de aankoop van panelen aantrekkelijker te maken. Veel huiseigenaren hebben dat de afgelopen jaren dan ook gedaan. Maar volgens de ACM worden de voordelen gefinancierd door degenen die geen zonnepanelen op hun dak hebben.

Dit komt doordat energieleveranciers extra kosten maken voor het transport van teruggeleverde stroom. En deze transportkosten moeten door iedereen worden gedragen, ook door mensen die geen zonnepanelen bezitten.

Ook is de elektriciteitsprijs vaak laag op het moment dat huiseigenaren stroom terugleveren aan het net. Zij kunnen die goedkope elektriciteit verrekenen met de elektriciteit die zij op andere momenten gebruiken, ook op de momenten dat de elektriciteit duurder is. Dat prijsverschil wordt ook gefinancierd door de mensen die geen panelen hebben. Volgens de berekeningen van de ACM zijn huishoudens zonder panelen dus elke maand een paar tientjes extra kwijt.

De toezichthouder ziet ook andere problemen. Door de salderingsregeling hoeven eigenaren van panelen de energie die zij zelf opwekken niet op te slaan in thuisbatterijen of direct te gebruiken. In feite kunnen ze de stroom gewoon terugleveren aan het net. Bovendien creƫert saldering extra belasting op het reeds overbelaste elektriciteitsnet.