0
Je winkelwagen
0

Piekbesparing en verschuiving van de belasting

Wat is piekscheren?

Net als load shifting is peak shaving een vorm van energiebeheer. Terwijl load shifting inspeelt op kostenefficiënte momenten, helpt peak shaving om pieken in de vraag te voorkomen.

Peak shaving (ook wel load shedding genoemd) vermindert de belasting van het elektriciteitsnet door apparatuur met een hoog energieverbruik uit te schakelen of – en hier wordt het interessant – door een lokale energiebron toe te voegen om de piekvraag te compenseren.

Hoe werkt piekscheren?

Op de energiemarkt verwijst de term peak shaving naar het proces waarbij lokale energieopslag (of fossiel gestookte generatoren) wordt gebruikt om de belasting van het net te verminderen.

Over het algemeen wordt deze methode gebruikt bij grote industriële en commerciële energieverbruikers – niet bij individuele huishoudens. Maar de tijden veranderen. Tegenwoordig hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op hun dak. Soms is er zelfs een externe batterij om de overdag opgewekte energie op te slaan. Een geschikte methode voor efficiënt energiebeheer wordt daarom ook voor huishoudens steeds relevanter.

Het verschil tussen “load shifting” en “peak shaving

Met load shifting verschuift u een deel van de belasting naar een rustiger moment waarop elektriciteit goedkoper is, terwijl de hoeveelheid energie die u uiteindelijk van het net gebruikt niet verandert.
Peak shaving maakt het mogelijk om de belasting van het net te verminderen, door een andere energiebron toe te voegen. Zo kunt u alle apparatuur tegelijkertijd blijven gebruiken, terwijl de kosten laag blijven.

De slimme systemen van Blauhoffkunnen dit automatisch voor u regelen.