0
Je winkelwagen
0

Essent introduceert feed-in tarief

Essent gaat terugleververgoedingen op zonnepanelen invoeren, meldde de energieleverancier maandag in een persbericht. Vanwege de overproductie van zonne-energie – stroom die huishoudens opwekken tijdens zonnig weer maar niet direct verbruiken – zegt het bedrijf te maken te hebben met extra kosten.

‘Deze kosten lopen op tot honderden euro’s per jaar per afnemer van zonnepanelen, stelde de ACM (de toezichthouder, red.) in een onlangs gepubliceerd rapport’, aldus Essent. “Door de invoering van terugleververgoedingen kan het elektriciteitstarief met 35% worden verlaagd voor alle klanten met een variabel energiecontract, inclusief klanten met zonnepanelen.

De prijs van een variabel contract wordt dus met 30% verlaagd. Een klant zonder zonnepanelen bespaart €250 per jaar met het nieuwe plan. Essent is niet de eerste energieleverancier die overstapt op een dergelijke regeling. Vattenfall en Eneco kondigden eerder aan dat ze het zouden toepassen.

Eind vorige week bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer het energiebedrijven onmogelijk wil maken om een negatieve vergoeding te innen bij consumenten die zonnestroom aan het net leveren. Energiebedrijven vergoeden klanten met zonnepanelen voor stroom die ze zelf niet gebruiken, maar terugleveren aan het net. Voor klanten met zogenaamde dynamische energiecontracten kan die compensatie op sommige dagen en uren ook negatief zijn. Daarom moeten ze betalen voor hun overtollige zonne-energieproductie.

Het voorstel schaft de terugleverbelasting niet af die veel bedrijven in rekening brengen en waarover veel publieke ontevredenheid bestaat. Dus de vaste terugleververgoeding die energiebedrijven in rekening brengen kan blijven bestaan, maar de tarieven per kilowattuur elektriciteit kunnen niet negatief worden.

De nieuwe tarieven van Essent zijn €0,26 per kilowattuur elektriciteit en €1,28 per kubieke meter gas. Ze gaan in op 1 juli en gelden voor ongeveer een miljoen huishoudens met variabele energiecontracten.

Bron: FD.nl, 5/27/2024 07:41 A.M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *