0
Je winkelwagen
0

Oproep Wijchen stuit op reactie: Bewoners met problemen zonnepanelen melden zich

solar energy gaba4eb447 1920 - Store your own power

Dit bericht is een artikel uit de Gelderlander, geschreven door Irma van Teunenbroek | batterij zonnepanelen

WIJCHEN – Meld het ons als uw zonnepanelen uitvallen door een overbelast elektriciteitsnet. Die oproep deed de gemeente Wijchen eind mei aan haar inwoners. Er zijn tot nu toe 77 reacties binnengekomen en de teller loopt nog steeds. “Batterij zonnepanelen”. Dat is een term die voor de meeste inwoners van Wijchen een uitstekende optie zou bieden om het grote probleem rond zonnepanelen op te lossen.

De Wijchense gemeenteraad besloot tot de oproep mede na een bezoek van wethouder Bea Schouten begin mei aan de Lingert, een wijk in Wijchen-Zuid waar verschillende bewoners last hebben van falende zonnepanelen. Ze nodigden de wethouder uit om langs te komen en hun verhaal aan te horen.

Zij zijn niet de enigen in Wijchen. Er is ook geen ruimte op het net voor de stroom van vele andere bewoners met zonnepanelen. De kabels zijn vol, de zonnepanelen schakelen regelmatig automatisch uit. Dan kan er geen stroom meer worden opgewekt, laat staan aan het net worden teruggeleverd, en zal de energiemeter minder snel op nul uitkomen. En dat in een tijd waarin energie extreem duur is.

Sommige buurten hebben meer problemen dan andere

Tijdens haar bezoek werd het raadslid verrast door het aantal inwoners van De Lingert dat haar opwachtte. Ze had geen idee van de omvang van het probleem. De reacties op het beroep veranderden dit. Sjef Michels, die zich binnen de gemeente Wijchen bezighoudt met energie en duurzaamheid, vergezelde Schouten in mei. “We zien een aantal clusters, wijken waar meerdere huizen last hebben van falende zonnepanelen. De Lingert, een deel van Saltshof, de 33e straat,” aldus Michels. Hij heeft regelmatig contact met Liander over onder meer de netcapaciteit in Wijchen en de uitbreiding van kabels en verdeelstations. Er zijn ongeveer 130 aansluitingen op een kabel. Als je aan het begin zit, heb je nog geen problemen; als je verder naar beneden zit, kun je problemen krijgen. Zonnepanelen op batterijen zorgen voor opslag van de stroom die u overhoudt, zodat u die op een later tijdstip opnieuw kunt gebruiken. Nieuwsgierig naar batterij zonnepanelen? Ontdek ze in de winkel. Nieuwe merken zoals BlauHoff bieden ook veel hoogwaardige accuzonnepanelen aan die zijn uitgerust met de nieuwste technologie.

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om zonne-energie op te slaan. Gelukkig kunt u dit eenvoudig doen met uw eigen zonnepanelen. Veel inwoners van Wijchen doen dit al, maar maken nog geen gebruik van accuzonnepanelen. Daardoor bestaat de kans dat het vermogen helaas verloren gaat, terwijl het voor later opgeslagen had kunnen worden. Daarom zien inwoners van Wijchen gelukkig steeds vaker een oplossing in een thuisaccu.

“Er zijn ongeveer 130 aansluitingen op een kabel. Als je aan het begin zit, heb je er geen last van, als je verder naar beneden zit, kun je problemen krijgen.”

Sjef Michels, gemeenteraad van Wijchen

Schouten beloofde in mei ook contact op te nemen met netbeheerder Liander en druk uit te oefenen om de netuitbreidingen in en rond Wijchen te vervroegen. Dat lijkt te werken. De gemeente vraagt de bewoners om hun probleem niet alleen aan haar, maar ook aan Liander kenbaar te maken. Michels: “Zo krijgt Liander ook een beter beeld van de lokale situatie in Wijchen.” Ze zijn al begonnen in de wijk De Weertjes, weet hij. “De Lingert is gepland in het derde of vierde kwartaal en de 33e straat in week 45, denk ik.” Dit zijn locaties waar kabels worden verlengd.

Michels sluit ondertussen de inzet van buurtbatterijen niet uit, waar de gemeente Wijchen eerder wat huiverig voor was. “Je zou er een aan een kabel in de buurt kunnen leggen. Daar gaan we in overleg met Liander naar kijken. Het is heel belangrijk om bewoners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.”

Om energie uit zonnepanelen op te slaan, zijn apparaten als een accu voor zonnepanelen, of ‘accu-zonnepanelen’, ideaal. Hiermee kunt u uw eigen stroom uit zonnepanelen opslaan, zodat u de overtollige, opgeslagen stroom later opnieuw kunt gebruiken op een moment dat het u het beste uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de stroom plotseling uitvalt, of waarin de zonnepanelen weinig energie hebben opgeslagen. Op lange termijn zorgt zo’n accu voor zonnepanelen ervoor dat u energiekosten bespaart, omdat er geen stroom meer verloren gaat. Ook bent u de een accu voor zonnepanelen duurzaam en onafhankelijker van het net dan voorheen. Bent u benieuwd naar verschillende thuisaccu’s voor zonnepanelen en omvormers? Bekijk dan het enorme aanbod in onze winkel. Hier vindt u onder andere ook complete sets van het nieuwe merk BlauHoff.