0
Je winkelwagen
0

Toezichthouder controleert extra kosten voor zonnepanelen

Energiebedrijven vragen honderden euro’s meer aan mensen met zonnepanelen die gebruik maken van de salderingsregeling. Maar zijn deze kosten niet veel te hoog om dit te dekken? Dit gaat toezichthouder ACM onderzoeken.

Ondertussen brengen energiebedrijven flinke extra kosten in rekening bij klanten met zonnepanelen, zo blijkt uit een berekening die Keuze.nl in opdracht van de krant heeft gemaakt. Deze terugleverkosten worden door steeds meer energiebedrijven in rekening gebracht. Met de uitbreiding van de salderingsregeling zullen ook steeds meer bedrijven deze kosten gaan doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. Dit komt omdat de regeling voor het meten van het nettoloon de energiebedrijven veel geld kost. Dit komt omdat het overschot aan stroom in de zomer goedkoper is dan de relatief schaarse stroom in de winter.

Vandebron rekent meer dan 125 euro meer voor 2450kWh elektriciteit die gesaldeerd moet worden dan de elektriciteit in werkelijkheid kost.

Vergelijkingssite Keuze.nl berekende wat het energiebedrijven kost om te salderen. Een gemiddeld Nederlands gezin met zonnepanelen die 3500kWh opwekken verbruikt ongeveer 30% daarvan meteen zelf. De overige 70% gaat naar het elektriciteitsnet. Die 70% die in de zomer wordt geproduceerd, is niet veel geld waard en heeft soms zelfs een negatieve waarde. Om energie te leveren aan klanten in de winter, op de duurdere momenten, is het energiebedrijf gemiddeld 126,40 euro per jaar kwijt. Dit is aanzienlijk minder dan de terugleververgoeding. Bedrijven die andere methoden gebruiken om extra kosten te verhalen op klanten met zonnepanelen komen soms aanzienlijk hoger uit. Energiebedrijf Mega geeft bijvoorbeeld geen loyaliteitspremie van 388 euro en ‘verdient’ 261 euro aan de salderende klant. Coolblue gebruikt een combinatie van een hoger vastrecht en een lagere cashback, waardoor de eer aan de onderkant van de streep van 128 euro overblijft na het kopen van energie. Toch ontkennen energiebedrijven dat ze eraan verdienen. Toezichthouder ACM kan het in rekening brengen van terugleververgoedingen niet verbieden.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *