0
Je winkelwagen
0

Extra rekening voor eigenaars zonnepanelen

Ondanks dat de Senaat de salderingsregeling voorlopig handhaaft, zullen eigenaren van zonnepanelen honderden euro’s per jaar meer moeten betalen voor hun panelen.

De salderingsregeling blijft voorlopig van kracht en wordt (nog) niet afgebouwd zoals het wetsvoorstel deed voorkomen. Dit komt omdat het voorstel geen meerderheid zal krijgen in de Senaat. Mensen die hun eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen kunnen het overschot dat ze opwekken compenseren met hun verbruik op dagen dat de zon minder schijnt. Deze regeling werd in het leven geroepen toen zonnepanelen veel duurder waren dan nu. Het helpt huishoudens om de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten. Maar zonnepanelen zijn nu zo sterk in prijs gedaald dat de salderingsregeling volgens de demissionaire regering overbodig is geworden.

‘Geen andere keuze’

Energiebedrijven zoals Eneco (meer dan 2 miljoen Nederlandse klanten) zijn niet blij met het besluit van de Eerste Kamer. De bedrijven die nog geen eigenaars van laadpanelen waren, gaan dat nu wel doen. Eneco meldt dat het politieke besluit haar “geen andere keuze” laat dan de kosten te verhalen op de veroorzakers. Energiereus Vattenval zegt ook te werken aan een regeling waarbij klanten die salderen hiervoor moeten betalen. “Op dit moment verwerken we de kosten in onze tarieven, en vooral degenen zonder zonnepanelen dragen deze kosten”. Dat is niet eerlijk, meldt Hidde Kuik uit Vattenval.

Energieleveranciers maken kosten voor het netmeetsysteem. Dit ontstaat als volgt: de energie die ze in de zomerperiode van klanten ontvangen is praktisch niets waard, terwijl de energie die ze in de winter “gratis” moeten leveren relatief veel duurder is. Deze kosten worden momenteel verdeeld over alle klanten.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *