0
Je winkelwagen
0

Energiecrisis zal jaren duren: niet alle aansluitingsproblemen opgelost tot 2050

Gepubliceerd: 20 oktober 2023 om 12:50

De schaarste op het elektriciteitsnet zal nog jaren duren. Pas vanaf 2027 is er weer ruimte op het Gelderse elektriciteitsnet voor grote bedrijven die willen uitbreiden of nieuw willen bouwen. Tot 2050 zullen er werkzaamheden nodig zijn om te voorkomen dat de lichten op bepaalde tijden aangaan.

Dat zeggen regiomanager Minke Breijer van Liander en netstrateeg Jan de Jong van Tennet. De grote vraag naar elektriciteit van bedrijven en huishoudens plus de onstuimige groei van hernieuwbare energie veroorzaakt enorme krapte op het elektriciteitsnet, zeggen beide netbeheerders.

Ondertussen worden woonwijken zoals in Overbetuwe niet gebouwd omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Mensen die wel worden aangesloten, merken steeds vaker dat zonnepanelen worden uitgeschakeld omdat het elektriciteitsnet te vol is.

Dat net moet aanzienlijk worden uitgebreid. “Het eerlijke antwoord is dat we daar – met de kennis van nu – te laat mee zijn begonnen,” zegt Breijer.

Nergens meer ruimte voor windturbine op het net

Op dit moment is er in Gelderland bijna geen plek meer op het elektriciteitsnet voor nieuwe windparken of grootschalige initiatieven met zonnedaken. De problemen met stroominkoop door bedrijven zijn iets minder groot, maar al wel problematisch in verschillende delen van Gelderland. Tientallen bedrijven krijgen te horen dat ze geen extra stroom kunnen kopen als ze daarom vragen.

Wat zijn de gevolgen van de energiecrisis?

  • Zonnepanelen op privédaken worden soms uitgeschakeld omdat het elektriciteitsnet de extra stroom niet aankan.
  • Nieuwe woonwijken, zwembaden en bedrijven kunnen niet worden gebouwd of lopen vertraging op.
  • Particulieren die meer stroom nodig hebben voor een warmtepomp of zonnepanelen willen installeren, moeten daar vaak lang op wachten.

Dat het overvolle elektriciteitsnet vooral in Gelderland voor problemen zorgt, is niet verwonderlijk. ,,We zien grote zonne- en windparken vooral aan de randen van Nederland gebouwd worden,” zegt Breijer. ,,Maar op die plekken, meer op het platteland, is de vraag niet zo groot. Dus moeten we al die opgewekte stroom vanuit Gelderland transporteren naar plekken waar wel de meeste vraag is. Daar is het elektriciteitsnet niet op berekend.”

Nieuwe vraag naar stroom houdt geen gelijke tred

De netbeheerders werken eraan om de elektriciteitsnetten in de hele provincie de komende jaren te versterken. Honderden kilometers kabel zullen extra in de grond worden gestopt. Dit is nodig om grootschalige stroomonderbrekingen te voorkomen. ,,In Nederland komt het bijna nooit voor dat er bijvoorbeeld een storing is. Maar de kans daarop neemt toe als we steeds meer van de kabels gaan vragen die er nu liggen,” zegt De Jong.

De uitbreiding van het elektriciteitsnet gaat niet snel genoeg omdat de vraag naar stroom maar blijft stijgen, zegt Breijer van Liander. “We zien nu bijvoorbeeld al dat de uitbreidingen die binnenkort klaar zijn in Doetinchem niet genoeg zijn voor het gebied. We zijn nu al op zoek naar plekken om nog een centrale toe te voegen. Dit zijn problemen die we in het hele land tegenkomen.”

Netbeheerders Liander en Tennet roepen overheden daarom op om eenvoudige procedures mogelijk te maken voor bijvoorbeeld de bouw van verdeelstations. Nu komen er vaak protesten uit de buurt als zo’n bouwwerk wordt neergezet. Dit betekent dat de bouw wel vijf jaar vertraging kan oplopen. Vandaag wordt meer bekend over de nationale aanpak tegen stroomtekorten.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *