0
Je winkelwagen
0

Eigenaar van zonnepanelen tot 270 euro duurder per jaar

Gepubliceerd: 20 oktober 2023 om 13:30

Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract tekent, is tot 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiebedrijven brengen extra kosten in rekening voor salderen.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil komt voornamelijk voort uit het niet toewijzen van zogenaamde cash-backs, een bedrag dat door het energiebedrijf wordt betaald aan het einde van het contract.

Energiebedrijf Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te gaan vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dit is volgens het bedrijf nodig om de salderingsregeling te helpen betalen. Deze regeling stelt consumenten in staat om de energie die ze in de zomer opwekken en leveren in de donkere maanden gratis terug te nemen; opbrengst en verbruik worden met elkaar verrekend. Dit kost energiebedrijven veel geld omdat energie veel duurder is in de winter, en dit wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen.

Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven hebben onlangs ook de kosten voor eigenaars van zonnepanelen verhoogd zonder dit bekend te maken. Of ze verbergen de extra kosten in de aanbieding. Sommige bedrijven willen helemaal geen klanten met zonnepanelen meer en doen geen aanbod via de vergelijkers.

wel €270 per jaar besparen. Geert Wirken van Keuze.nl: ”Die verschillen zijn gebaseerd op de huidige tarieven. Vorige week waren de cashbacks hoger en het verschil met of zonder zonnepanelen nog groter.” Van de 15 onderzochte energiebedrijven rekenen er 11 extra voor wie zonnestroom teruglevert, ook al is het aanbod van die zonnestroom minimaal.

Onzeker

Wie zonnepanelen heeft, kan nog steeds maar bij een paar energiebedrijven een contract voor langer dan een jaar afsluiten. Energieleveranciers zijn onzeker over de salderingsregeling. Zal het vanaf 2025 geleidelijk worden afgeschaft nu de regering is gevallen? En hoe hoog wordt het verplichte minimum feed-in tarief? Wirken:

Ze willen niet het risico lopen dat ze extra kosten niet kunnen doorberekenen.

Het prijsplafond loopt dit jaar af en mijn advies is nog steeds om nu voor een vast contract te kiezen

De energiecrisis met recordprijzen zoals afgelopen zomer is voorbij, maar energiebedrijven zijn nog steeds nerveus over het inkopen van grote hoeveelheden energie zonder voldoende kopers. De inkoopprijzen voor energie schommelen sterk. Aardgas is nu bijvoorbeeld 30 procent duurder dan twee weken geleden. Er bestaat grote vrees dat de oorlog die in Israël is uitgebroken de gasvoorraden onder druk zet, en in tijden met weinig zon en weinig wind is er veel gas nodig om elektriciteit te produceren. Die duur opgewekte elektriciteit wordt extra duur voor energiebedrijven als die ‘gratis’ moet worden geleverd aan eigenaren van zonnepanelen.

De nervositeit is ook aanwezig onder consumenten. ”We merken het in de drukte als er nieuws is over oorlog in het Midden-Oosten en de invloed daarvan op de gasprijs,” zegt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. Ongeveer 4,5 miljoen huishoudens hebben nog steeds variabele contracten. ”Niet zo verrassend, want tot nu toe daalden de variabele prijzen, maar nu zien we de eerste verhogingen weer. Het prijsplafond loopt dit jaar af en mijn advies is nog steeds om nu voor een vast contract te kiezen.”

De extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen, betekenen een langere terugverdientijd voor zonnepanelen. De installatiebranche merkt dat de belangstelling van particulieren voor zonnepanelen afneemt omdat ze onzeker zijn over de terugverdientijd. Bovendien zijn volgens Milieu Centraal de prijzen van zonnepaneelinstallaties met 50 procent gestegen, waardoor de terugverdientijd is opgelopen tot acht jaar. De extra kosten die elektriciteitsbedrijven in rekening brengen, kunnen daar nog eens anderhalf jaar bovenop komen.

Afgelopen zomer, toen de elektriciteitsprijzen torenhoog waren als gevolg van de energiecrisis, werden installateurs van zonnepanelen overspoeld met werk en lange wachttijden, maar nu melden ze een scherpe daling in het aantal bestellingen. Energieleveranciers brengen extra kosten in rekening voor klanten met zonnepanelen en daarbovenop krijgen sommige huizen te maken met systeemstoringen wanneer er te veel zonne-energie in de buurt wordt geproduceerd omdat het elektriciteitsnet het niet aankan. De opbrengst op de zonnigste dagen van het jaar valt dan tegen.

Voordeel

Wirken heeft een tip voor mensen die binnenkort zonnepanelen laten plaatsen: ”Sluit een meerjarencontract af voordat de zonnepanelen worden geplaatst, dan profiteer je nog van de cashback en weet je zeker dat de vaste leveringskosten niet veranderen.”

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *