0
Je winkelwagen
0

‘Smart home batterij wordt voordeliger door btw-teruggave via ondernemingsregeling’

Nederlanders die een smart home batterij kopen in combinatie met een dynamisch energiecontract kunnen de btw terugvragen. Dit levert aanzienlijke besparingen op, waardoor het aantrekkelijker wordt om te investeren in thuisbatterijen. Dit blijkt uit onderzoek van Romano Hagen, fiscaal jurist, en energieleverancier NextEnergy.

Een belangrijke voorwaarde voor het aanvragen van de btw-teruggave is het dynamische energiecontract waarmee energie kan worden gekocht en verkocht, de zogenaamde ‘handel’. Deze handel zorgt ervoor dat de Nederlandse belastingdienst een consument als btw-ondernemer moet aanmerken. Je maakt eigenlijk gebruik van de regeling voor kleine bedrijven”, legt Gijs Wubbe, CEO van NextEnery, uit.

Rekenvoorbeeld:

Het wordt aanzienlijk voordeliger om een smart home batterij aan te schaffen. Hoewel het een beetje een technische uitleg is, ziet het proces er als volgt uit: je hebt de mogelijkheid om de btw terug te vragen, die 21% van de aankoopprijs is, min een eenmalig percentage van de opbrengst. Deze opbrengsten worden berekend aan de hand van een richtlijn van €15 per kilowattuur batterijcapaciteit. Aangezien de meeste thuisbatterijen een capaciteit hebben van ongeveer 10 kilowattuur, moet je €150 aftrekken van het btw-bedrag om het bedrag te krijgen dat je kunt terugvragen. De gemiddelde kosten van een thuisbatterij liggen rond de €8000. Met 21% hiervan kom je uit op €1680, waar je vervolgens de €150 van aftrekt, waardoor het resterende bedrag dat je kunt terugvorderen €1530 is. Dit is toch zeker aanzienlijk, denkt Wubbe. Met dit alles kan de terugverdientijd, die voorheen 9 jaar bedroeg, worden teruggebracht tot 7 jaar.

Administratieve klus

Gebruikmaken van de mogelijkheid om btw terug te vorderen vergt wel wat tijd en kennis, maar het is zeker de moeite waard, vindt Wubbe. Er zijn ook bureaus die je dit werk uit handen nemen tegen een vergoeding.

Het aantal huishoudens dat gebruik maakt van een dynamisch energiecontract is vorig jaar gestegen naar zo’n 256.000, blijkt uit cijfers van de ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Met de toenemende neiging van conventionele energiebedrijven om extra kosten toe te voegen aan het bezit van zonnepanelen, wordt de btw-teruggave nu aangemoedigd als een effectieve stimulans. Dit geeft huishoudens in Nederland zelf de mogelijkheid om grip te krijgen op de kosten en helpt tegelijkertijd de overbelasting van het elektriciteitsnet te verminderen,” merkt Wubbe op.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *