0
Je winkelwagen
0

‘Ons idee is goed voor de portemonnee en het klimaat’

Caroline Princen van Budget Energie zegt dat ze het “eerlijker” vindt om klanten met zonnepanelen in de zomer licht te benadelen ten opzichte van klanten die zich bijvoorbeeld geen zonnepanelen kunnen veroorloven.

Princen is recht door zee en de directeur legt uit dat het energiebedrijf veel extra kosten moet maken als de zon volop gaat schijnen, iets wat juist gunstig is voor mensen met zonnepanelen. Deze extra kosten worden echter vaak betaald door mensen zonder zonnepanelen. Deze laatste groep omvat meer gezinnen in kwetsbare situaties dan de groep mensen die wel zonnepanelen hebben. Daarom gaat Budget Energie de komende lente en zomer in het weekend groene stroom gratis maken voor mensen zonder zonnepanelen.

Dit is niet de eerste keer dat Budget Energie heeft besloten om de mensen die de kosten veroorzaken voor de salderingsregeling, waarbij verbruikte en geleverde elektriciteit met elkaar worden verrekend, te laten betalen. Het bedrijf probeerde het bijvoorbeeld 2 jaar geleden door te beginnen met maandelijkse balansen in plaats van jaarlijkse. Die intentie schopte de facto de bodem uit de balans. Met de consumentenbond voorop kwamen klanten met zonnepanelen in opstand en werd het plan geschrapt.

Sindsdien zijn er zonnepanelen ge├»nstalleerd op honderdduizenden huizen en langzaam maar zeker leidt de opwekking van ‘hernieuwbare’ energie tot een afvalprobleem. Op dagen dat de zon het gunstigst is voor de panelen, wordt er soms zoveel opgewekt dat energiebedrijven moeten betalen om het af te voeren. Weggeven is lucratiever.

Ons idee is goed voor de portemonnee en het klimaat. En we maken het weekend ook leuker,” stelt Princen. We mogen tegenwoordig al zoveel NIET doen, zoals vliegen of vlees eten. “Nu mag je in het weekend gratis elektriciteit gebruiken.

Het zal niet zo zijn dat elke Budget Home klant enthousiast reageert. Voorlopig is de gratis stroom alleen beschikbaar voor mensen die een nieuw eenjarig contract tekenen, niet voor variabele of meerjarige contracten. Buget Thuis is niet de eerste aanbieder die met dit idee is begonnen. Vanderbron begon er vorig jaar bijvoorbeeld mee. Vanderbron zegt dat deze stap klanten heeft verloren, maar in feite veel klanten heeft gewonnen zonder panelen. Volgens Budget Home is het hoog tijd dat het energieverbruik wordt afgestemd op de tijd waarin groene energie volop beschikbaar is. “Dan zal het elektriciteitsnet ook minder verzwaard moeten worden,” zegt hij.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *