0
Je winkelwagen
0

Betalen voor het opwekken van je eigen energie

Een Nederlandse energieleverancier gaat zijn klanten laten betalen voor het opwekken van zonne-energie. Eigenaars van zonnepanelen gaan ongeveer 10 tot 20 euro per maand betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Volgens experts zullen binnenkort meerdere energiebedrijven volgen.

De toeslag gaat meteen in voor nieuwe klanten, bestaande klanten krijgen ermee te maken zodra hun contract afloopt.

Het energiebedrijf met zo’n 180.000 klanten kampt al enige tijd met stijgende kosten nu steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Al deze klanten wekken tegelijkertijd zonne-energie op, vaak midden op de dag wanneer de zon het krachtigst is. Als gevolg daarvan raakt het elektriciteitsnet op dat moment overbelast; wanneer dit gebeurt, moeten energiebedrijven geld betalen aan hoogspanningsbeheerder TenneT om dit op te lossen. Hoe meer Nederlanders hun eigen zonne-energie opwekken, hoe vaker er kosten gemaakt moeten worden voor het overbelaste elektriciteitsnet. “Onze kosten zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.” Zegt de CFO van de energieleverancier. Het bedrijf zegt nu al meer dan 10 miljoen per jaar te moeten betalen. Dit wordt doorberekend aan de consument door het heffen van ‘feed-in’-kosten

Eerlijk

Volgens de CFO legt de leverancier op deze manier de rekening ‘eerlijk’ bij de juiste mensen neer. De netkosten worden momenteel verdeeld over alle klanten, ook degenen die geen zonnepanelen hebben. Ze zullen binnenkort tot 20 euro per maand minder betalen. Toch is het nog steeds voordeliger om zonnepanelen te hebben. Een rekenvoorbeeld laat zien dat de gemiddelde klant ruwweg 250 euro per jaar verdient aan zijn zonnepanelen, waar dit voorheen 500 euro was. Dus een min van 50%.

“We hopen dat de heffing klanten zal aanmoedigen om stroom te gebruiken op de momenten dat het wordt opgewekt,” zegt hij. Denk aan het opladen van de elektrische auto overdag of het aanzetten van de wasmachine.

Toch heeft de Consumentenbond grote bedenkingen bij de heffing. Het weerhoudt mensen ervan om zonnepanelen te kopen, wat weer gevolgen heeft voor het nastreven van klimaatdoelstellingen. Feit is dat mensen die panelen bezitten worden benadeeld. Toch staat het energiebedrijven vrij om hun klanten kosten in rekening te brengen.

Volgens experts zullen andere energieleveranciers snel volgen. Het dreigde dat een energiebedrijf zou zeggen: “Dit is niet langer betaalbaar”. Het is vrijwel zeker dat energiebedrijven in de toekomst onderscheid gaan maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. “Het is eigenlijk raar dat huishoudens moeten betalen om het juiste te doen, namelijk duurzame elektriciteit opwekken,” zei hij.

Verkoopregeling

De drie grootste energiebedrijven van ons land sluiten de introductie van een soortgelijke heffing niet uit. De groepen hebben hetzelfde probleem en zijn op zoek naar een oplossing.

De energiesector heeft de almaar stijgende netwerkkosten herhaaldelijk aangekaart bij politici. Na een verhit debat stemde de Tweede Kamer in met de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling. Deze regeling is ooit in het leven geroepen als lokkertje om zonnepanelen te kopen. Nu de prijs van zonnepanelen is gedaald, denkt de regering dat deze regeling niet langer nodig is. PvdA en GroenLinks stemden uiteindelijk tegen uit angst dat Nederland de klimaatdoelen niet zal halen, waardoor het onzeker is of de uitfasering door de Eerste Kamer komt.

Politici treuzelen te lang vin de branchevereniging voor duurzame energiebedrijven NVDE. De geleidelijke afschaffing van de regeling voor saldering is zo ver vooruitgeschoven dat de energiemarkt nu met een eigen oplossing komt.

Bron: fd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *