De salderingsregeling voor zonnepanelen moet op 1 januari 2027 volledig zijn afgeschaft. Zo schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) die in hun hoofdlijnenakkoord het nieuwe kabinet vormen.
Waar de 4 partijen in het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ het helemaal niet over zonnepanelen hebben, schrijven ze in de begrotingsbijlage dat ze de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig willen afschaffen.
Geen meerderheid in Senaat
De afschaffing van de salderingsregeling moet echter eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Dat dit zal lukken is niet zeker omdat de nieuwe coalitie geen meerderheid heeft in de Senaat.
Terwijl nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) 16 zetels heeft, verloren de VVD (10 zetels) en PVV (4 zetels) juist een aantal zetels in de Eerste Kamer bij de Provinciale Statenverkiezingen. Bovendien heeft de NSC van Pieter Omtzigt helemaal geen senatoren in de Eerste Kamer. Onder de streep heeft de nieuwe coalitie dus slechts 30 van de 75 zetels, en het groene licht van de Senaat voor het beëindigen van net-meting is verre van zeker.
Kosten
Sterker nog, dankzij de tegenstem van BBB en GroenLinks-PvdA verwierp de Eerste Kamer afgelopen februari juist het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling per 1 januari 2025 uit te faseren. De tegenstem van de BBB was ook in lijn met het verkiezingsprogramma van de partij, waarin de BBB aankondigde de afschaffing van de salderingsregeling uit te stellen tot ten minste 2030 en wanneer ten minste 5 miljoen huishoudens hun zonnepanelen zouden hebben terugverdiend.
Als tegenreactie op de verwerping van het wetsvoorstel voor de geleidelijke afschaffing door de Senaat heeft een groot aantal energiebedrijven de afgelopen maanden vaste teruglevertarieven aangekondigd om de escalerende kosten van de salderingsregeling voor hen een halt toe te roepen. Het wegstemmen van het wetsvoorstel van Jeten betekende ook dat het nieuwe kabinet op zoek moest naar financiële dekking voor het gat van 2,8 miljard euro in de begroting dat het handhaven van de salderingsregeling de rijksoverheid gaat kosten in de periode tot en met 2031. De vier partijen willen dat gat dichten door het energiebesparingsprogramma vanaf 2027 volledig te schrappen.
Besparing
PVV, NSC, VVD en BBB draaien ook de in de Voorjaarsnota 2024 aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling terug. Met die verlaging wilde het huidige demissionaire kabinet 93 miljoen euro besparen om op korte termijn een deel van de kosten voor het behoud van saldering op te vangen.
n het hoofdlijnenakkoord schrijven de 4 partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen om de volgende besparingen te realiseren door het schrappen van de salderingsregeling. Overigens is het beëindigen van de salderingsregeling goed nieuws voor de thuisbatterij, omdat het de business case voor het opslaan van zonne-energie aanzienlijk verbetert.
Einde van de terugleververgoedingen?
Met de afschaffing van de salderingsregeling is het ook te verwachten dat de energiebedrijven in de nabije toekomst zullen beginnen met het afbouwen van de vaste terugleverkosten die ze hebben ingevoerd voor consumenten met zonnepanelen.
2 van de 3 grootste energiebedrijven in Nederland hebben onlangs vaste teruglevertarieven geïntroduceerd. Zo laat Eneco iedere klant van zonnepanelen 11,5 eurocent per kilowattuur geleverde zonne-energie terugbetalen. Vattenfall gebruikt op zijn beurt vaste schalen voor de terugleverkosten. Consumenten met zonnepanelen die een variabel contract of een nieuw vast contract hebben, zullen deze vanaf 1 juli gaan betalen.
Vorming van een nieuwe regering
Informateur Richard van Zwol is door de partijleiders van PVV, NSC, VVD en BBB “met het oog op continuïteit in de kabinetsformatie” gevraagd om als formateur het nieuwe “programmakabinet” te vormen en samen met de partijen de nieuwe kabinetsleden te kiezen.
Het nieuwe kabinet moet het hoofdlijnenakkoord “Hoop, lef en trots” de komende tijd verwerken in een definitief coalitieprogramma.
Bron: Solar Magazine, Edwin van Gastel