Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Eigenstroomopslaan

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!
OFFERTE AANVRAGEN

ZONNEPANELEN VALLEN BIJ 75.000 EIGENAREN UIT TIJDENS VOLLE ZON

Bij te veel zon vallen zonnepanelen massaal uit, meldt het AD op basis van gegevens van Nederlandse netbeheerders. Zo’n 75.000 huishoudens kunnen vaak hun opgewekte zonnestroom niet terug leveren. De netspanning in de woonwijk loopt dan zo hoog op dat het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

Zonnepanelen zijn in de afgelopen vijf jaar steeds populairder geworden. Zo meldden anderhalf miljoen huishoudens zich aan bij netbeheerders om teveel opgewekte stroom terug te kunnen leveren. Hierom voorspellen de Nederlandse netbeheerders voor de komende jaren een toename van het aantal huishoudens met uitvallende zonnepanelen. Nu al heeft ongeveer vijf procent van de zonnepaneeleigenaren last van uitval door te hoge netspanning. Bij meer panelen in de wijk zal dit percentage groeien.

Hoe werkt dat?
Ongebruikte zonnestroom wordt via de meterkast verkocht aan de energieleverancier. Bij een groot overschot aan stroom loopt de netspanning in de wijk hoog op. De omvormers, deze zetten de stroom om in bruikbare elektriciteit, vallen daarbij uit totdat de spanning weer is gedaald. Deze omvormers zijn wettelijk begrensd op 253 Volt.

De spanning op de omvormers daalt weer op het moment dat de zon voor de wolken schijnt. De periode dat de opbrengst van de panelen het hoogst is, is logischerwijze die waarbij de zon direct op de panelen schijnt. Eigenaren lopen hier veel opbrengst door mis. Vorig jaar liepen 75.000 huishoudens 1,5 miljoen euro mis, doordat ze gemiddeld 11 uur niet terug konden leveren.

Van wie slaan de zonnepanelen af?
‘Wie de dupe wordt van een storing, is volgens de netbeheerders niet te voorspellen. Huishoudens dichter bij een transformatorhuisje of met meer dan vijftien zonnepanelen lopen iets minder risico. In het laatste geval kan de stroom verdeeld worden over hun ‘3-fase omvormer’.

Probleemoplossing
Om de problemen beter in kaart te brengen, zijn netbeheerders in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens om de spanning in de meterkast uit te mogen lezen. Maarten de Jong, werkzaam bij Enexis en voorzitter van een landelijke werkgroep tegen het probleem, legt uit zo gerichter aan een oplossing te kunnen werken. ‘Het biedt geen garantie, als er nu niets aan de hand is kan dat wel gebeuren als er meer zonnepanelen in de buurt bijkomen. Zonnepanelen kun je snel op je dak leggen, maar het elektriciteitsnet versterken gaat veel langzamer.’

Volgens De Jong is de enige oplossing om dikkere kabels in de grond te leggen. Daarvoor moet een derde van alle straten in de komende tien jaar worden opgebroken. ‘Of we moeten accepteren dat we een paar procent minder elektriciteit met de panelen opwekken dan zou kunnen. De terugverdientijd van de panelen wordt dan misschien een paar maanden langer. Maar dan zijn we nog steeds goed bezig met elkaar’, zegt De Jong. ‘Misschien moeten we omvormers verplicht stellen die als er veel zon is zelf terugschakelen naar 80 procent. Dan verdeel je de pijn over alle mensen.’

Voor zonne-energie opslaan zonder overtollige stroom verloren te laten gaan blijkt een powerwall een perfecte oplossing. Dit systeem slaat energie uit je zonnepanelen op wanneer dit te veel wordt om te verwerken. Wanneer de stroom eenmaal in de batterij zit, kun je dit op een later moment gebruiken. Denk aan een stroomstoring of in een van de daluren als er weinig zon is. Op deze manier ben je duurzaam en bewust bezig met zonne-energie opslaan. Je kiest zelf wanneer je de stroom uit je powerwall gebruikt, en zit dus nooit meer zonder stroom. Ben je benieuwd naar een van deze systemen? Bekijk het aanbod in onze shop of dat van onze partners, zoals BlauHoff voor meer informatie.

Share