0
Je winkelwagen
0

Zonnepanelen falen bij 75.000 eigenaars tijdens volle zon

smartphone - Store your own power

Bij te veel zon laten zonnepanelen het massaal afweten, meldt het AD op basis van gegevens van Nederlandse netbeheerders. Ongeveer 75.000 huishoudens zijn vaak niet in staat hun opgewekte zonne-energie terug te leveren. De netspanning in de woonwijk loopt dan zo hoog op dat het beveiligingssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

Zonnepanelen zijn de afgelopen vijf jaar steeds populairder geworden. Zo hebben anderhalf miljoen huishoudens zich bij de netbeheerders aangemeld om overtollig opgewekte stroom te kunnen terugleveren. Daarom voorspellen de Nederlandse netbeheerders de komende jaren een toename van het aantal huishoudens met falende zonnepanelen. Nu al heeft ongeveer vijf procent van de bezitters van zonnepanelen last van uitval door een te hoge netspanning. Met meer panelen in de buurt zal dit percentage toenemen.

Hoe werkt het?
Ongebruikte zonnestroom wordt via de meterkast verkocht aan de energieleverancier. Bij een groot stroomoverschot loopt de netspanning in de buurt hoog op. De omvormers, die de stroom omzetten in bruikbare elektriciteit, laten het afweten totdat de spanning weer daalt. Deze omvormers zijn wettelijk beperkt tot 253 volt.

De spanning op de omvormers daalt weer op het moment dat de zon voor de wolken schijnt. De periode waarin de opbrengst van de panelen het hoogst is, is logischerwijs die waarin de zon rechtstreeks op de panelen schijnt. Eigenaren lopen hierdoor veel opbrengst mis. Vorig jaar liepen 75.000 huishoudens 1,5 miljoen euro mis omdat ze gemiddeld 11 uur lang niet konden terugleveren.

Wiens zonnepanelen kloppen af?
Wie de dupe wordt van een storing is volgens de netbeheerders niet te voorspellen. Huishoudens dichter bij een transformatorhuisje of met meer dan 15 zonnepanelen lopen iets minder risico. In het laatste geval kan het vermogen worden gedistribueerd naar hun “driefasenomvormer”.

Problemen oplossen
Om de problemen beter in kaart te brengen zijn netbeheerders in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens om de spanning in de meterkast te mogen uitlezen. Maarten de Jong, werkzaam bij Enexis en voorzitter van een landelijke werkgroep tegen het probleem, legt uit dat ze zo gerichter aan een oplossing kunnen werken. ‘Het biedt geen garantie; als er nu niets aan de hand is, kan dat wel het geval zijn als er meer zonnepanelen in de buurt komen. Zonnepanelen kun je snel op je dak leggen, maar het versterken van het elektriciteitsnet gaat veel langzamer.

Volgens De Jong is de enige oplossing om dikkere kabels in de grond te leggen. Daarvoor zou een derde van alle straten in de komende 10 jaar moeten worden opgebroken. ‘Of we moeten accepteren dat we met de panelen een paar procent minder elektriciteit opwekken dan we zouden kunnen. De terugverdientijd van de panelen wordt dan misschien een paar maanden langer. Maar dan zijn we samen nog steeds goed bezig’, zegt De Jong. ‘Misschien moeten we omvormers verplichten die terugschakelen naar 80 procent als er zelf veel zon is. Dan verdeel je de pijn over alle mensen.’

Om zonne-energie op te slaan zonder overtollige energie verloren te laten gaan, lijkt een powerwall een perfecte oplossing. Dit systeem slaat de energie van uw zonnepanelen op wanneer het te veel wordt. Als de stroom eenmaal in de batterij zit, kun je hem later gebruiken. Denk aan een stroomstoring of in een van de daluren wanneer er weinig zon is. Zo ben je duurzaam en bewust bezig met het opslaan van zonne-energie. U kiest zelf wanneer u de stroom van uw powerwall gebruikt, zodat u nooit meer zonder stroom zit. Bent u nieuwsgierig naar een van deze systemen? Bekijk het aanbod in onze winkel of dat van onze partners, zoals BlauHoff, voor meer informatie.