Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Eigenstroomopslaan

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!
OFFERTE AANVRAGEN

Uurtarief voor stroom is populair

Duizenden Nederlanders switchen naar energie contracten met wisselende uurtarieven. Zij zien deze flexvorm als oplossing om de torenhoge energie rekening omlaag te krijgen.

Reguliere energiebedrijven rekenen gedurende de dag vaak één tarief, dat tegenwoordig voor drie maanden vaststaat. Aanbieders van dynamische contracten rekenen uurprijzen. Een dag van tevoren maken ze bekend hoeveel elektriciteit op een bepaald tijdstip gaat kosten.

De prijzen bij zo’n contract zijn laag als er bijvoorbeeld veel groene energie is door wind of zon. Zo was afgelopen donderdag de stroom tussen 11.00 en 14.00 uur gratis, alleen de belasting (7 cent) moest worden betaald.

Gemiddeld kost een kilo- wattuur (kWh) stroom bij een regulier variabel contract nu 65 cent. Klanten met een zogeheten flexibel energiecontract kunnen op de app van hun energiebedrijf zien hoeveel de energie morgen per uur gaat kosten en hun verbruik daarop aanpassen. Het nadeel is dat geen maand hetzelfde is en de prijs dus steeds wisselt.

Veel nieuwe klanten

Anderhalf jaar geleden begin de ANWB met deze dynamische energiecontracten. Door de oplopende energieprijzen neemt het aantal klanten de laatste tijd flink toe. ,,Sinds afgelopen zomer hebben we tienduizenden klanten erbij”, zegt Perry Lievaart van ANWB Energie. ,,Nu melden zich wekelijks duizenden mensen. De ANWB, een van de tien aanbieders van dynamische contracten, begon ermee om de overgang naar elektrisch rijden soepel te laten verlopen. Door op slimme tijden, als er weinig vraag is naar elektriciteit, te laden met duurzame stroom ontlast je het energienet én het scheelt veel geld. ,,Wie elektrisch rijdt en op de goedkope uren laadt bespaart wel 1000 euro per jaar.”

De nieuwe klanten zijn niet al leen elektrische rijders, maar ook mensen die iets willen doen aan hun torenhoge energierekening. Met een dynamisch tarief geef je mensen een prikkel om het gebruik te verplaatsen naar de goedkope uren. Maar als je je gedrag niet aanpast bespaar je nog gemiddeld 160 euro per jaar.”

Wie elektrisch rijdt en op de goedkope uren laadt, bespaart 1000 euro per jaar

Ook op gas is te besparen vol gens de bedrijven die dynamische contracten aanbieden. Zo lag de gasprijs inclusief belasting bij de ANWB afgelopen dagen onder de 2 euro per kubieke meter, bij de grote aanbieders is de prijs gemiddeld 2,55 euro.

Share
nl_NLNederlands