0
Je winkelwagen
0

Het uurtarief voor elektriciteit is populair

flextarief stroom - Store your own power

Duizenden Nederlanders stappen over op energiecontracten met wisselende uurtarieven. Zij zien deze flexvorm als een oplossing om de torenhoge energierekeningen omlaag te brengen.

Reguliere energiebedrijven rekenen overdag vaak één tarief, dat nu voor drie maanden vastligt. Aanbieders van dynamische contracten rekenen uurtarieven. Een dag van tevoren maken ze bekend hoeveel elektriciteit op een bepaald tijdstip zal kosten.

De prijzen van een dergelijk contract zijn laag als er bijvoorbeeld veel groene energie uit wind of zon is. Afgelopen donderdag bijvoorbeeld was de elektriciteit tussen 11 en 14 uur gratis, alleen de belasting (7 cent) moest worden betaald.

Gemiddeld kost een kilowattuur (kWh) elektriciteit met een regulier variabel contract nu 65 cent. Klanten met zogeheten flexibele energiecontracten kunnen op de app van hun energiebedrijf zien hoeveel de energie morgen per uur gaat kosten en hun verbruik daarop aanpassen. Het nadeel is dat geen enkele maand hetzelfde is en de prijs dus voortdurend verandert.

Veel nieuwe klanten

Anderhalf jaar geleden begint de ANWB met deze dynamische energiecontracten. Als gevolg van de stijgende energieprijzen is het aantal klanten de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. “Sinds afgelopen zomer zijn er tienduizenden klanten bijgekomen”, zegt Perry Lievaart van ANWB Energie. “Nu melden zich elke week duizenden mensen aan. De ANWB, een van de tien aanbieders van dynamische contracten, is ermee begonnen om de overgang naar elektrisch rijden soepel te laten verlopen. Door op slimme momenten, wanneer er weinig vraag is naar elektriciteit, te laden met duurzame stroom, ontlast je het energienetwerk en bespaart het veel geld. “Wie elektrisch rijdt en op de goedkope uren oplaadt, bespaart tot 1.000 euro per jaar.”

De nieuwe klanten zijn niet alleen elektrische rijders, maar ook mensen die iets willen doen aan hun torenhoge energierekening. Met een dynamisch tarief geef je mensen een prikkel om het gebruik te verschuiven naar de goedkope uren. Maar als je je gedrag niet aanpast, bespaar je toch gemiddeld 160 euro per jaar.”

Wie elektrisch rijdt en oplaadt op de goedkope uren bespaart 1.000 euro per jaar

Ook op gas kan worden bespaard volgens de bedrijven die dynamische contracten aanbieden. Zo lag de gasprijs inclusief belasting bij de ANWB de afgelopen dagen onder de 2 euro per kubieke meter, terwijl de prijs bij de grote aanbieders gemiddeld 2,55 euro bedraagt.

WhatsApp Image 2022 10 10 at 10.24.10 AM 1 - Store your own power