Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Eigenstroomopslaan

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!

Uw webshop voor thuisbatterijen voor zonnepanelen!
OFFERTE AANVRAGEN

OVERBELAST STROOMNETWERK BREIDT ZICH ALS OLIEVLEK UIT

Volgens het FD is de energietransitie met zonne-energie opslaan in Nederland nog maar net begonnen, maar het piept en kraakt nu al aan alle kanten. Bekend was dat Amsterdam kampt met een overvol stroomnet, waardoor bedrijven nu al de hoofdstad mijden. Maar steeds meer regio’s in Nederland kampen met een overbelast elektriciteitsnetwerk. Na Friesland en Amsterdam bedreigen de capaciteitsproblemen nu ook het bedrijfsleven in Noord-Brabant en Limburg. Is een powerwall de oplossing voor de energietransitie?

Netbeheerders Enexis en Tennet nemen daar geen nieuwe aanvragen van grootverbruikers in behandeling. Het leidt tot grote ongerustheid bij bedrijven en tot forse kritiek op het beleid van Den Haag. Zonder nieuwe of uitgebreide elektriciteitsaansluiting kunnen groei- en transitieplannen van bedrijven de prullenbak in.

Met name voor de regio Eindhoven is het een hard gelag. Brainport Eindhoven is al jaren consequent een van de snelste groeiers van Nederland. Chipmachinefabrikant ASML zegt dat bestaande uitbreidingsplannen niet in gevaar zijn. ‘Maar het moet niet te lang duren. Dit moet echt worden opgelost’, benadrukt een woordvoerder.

Vanuit Limburg meldt Chemelot dat de verduurzaming van het industriecomplex vertraging oploopt. ‘Het feit dat de overheid flinke heffingen gaat opleggen aan bedrijven die niet verduurzamen en anderzijds niet in staat is om de randvoorwaarden te creëren die essentieel zijn voor die verduurzaming is onacceptabel.’

Chinese afhankelijkheid vermijden

En dus investeren landelijk netbeheerder Tennet en en de regionale netbeheerders miljarden in uitbreiding van het stroomnet in Nederland. Maar daar ontstaat direct een nieuw risico: China.

Chinese bedrijven moeten worden uitgesloten van aanbestedingen voor grote nieuwe elektriciteitsprojecten in Nederland, om een te grote afhankelijkheid van de Volksrepubliek te voorkomen. Dat vinden althans Nederlandse topbestuurders in de offshore- en energiesector.

Ze pleiten voor een strengere selectie van Chinese deelnemers bij aanbestedingen in Nederland en hebben onder andere Tennet hierop aangesproken. Tennet besteedt veel grote projecten aan en is voor 100% in handen van de overheid.

Het inhuren van Chinese bedrijven voor de aanleg van cruciale infrastructuur roept tevens vragen op over de veiligheid ervan. ‘Je kunt sensoren in kabels stoppen die je niet ziet, waarmee de Chinezen van alles kunnen. Ik zeg niet dat er bewijs is dat het gebeurt, maar het is wel een zorg’, zegt Alexander van der Lof, bestuursvoorzitter van TKH Group.

VR BRILLEN

Krakende infrastructuur en Chinese risico’s mogen dan een probleem zijn, maar zonder vakbekwame mensen komt de groene economie sowieso nooit van de grond. Voor verduurzaming rekent de industrie op technieken die nog niet zijn uitontwikkeld. Niet alleen de installaties moeten veranderen, ook de kennis van de mensen achter de knoppen.

Op het Vista College in Sittard werken leerlingen zowel met machines uit de jaren zeventig als met VR-brillen. Ook leren ze dat het geld straks goed is. ‘Ik wil op mijn veertigste met pensioen.’ Collega’s Pien van Engen en Caitlin Stooker bezochten het Vista College in Sittard en spraken er met enthousiaste leerlingen en docenten.

Havermelk

Hoe lastig het is voor individuele bedrijven om de uitstoot van broeikasgassen fors te verlagen, blijkt bij FrieslandCampina. Onder druk van overheid en milieubeweging probeert FrieslandCampina-ceo Hein Schumacher daar aan te werken, maar een snelle transitie is moeilijk.

Dierlijke zuivelproducten zijn vanwege twee problemen voorlopig nog hard nodig, betoogt Schumacher. ‘Als iedereen vanaf vandaag alleen nog plantaardig eet, hebben we drieënhalve aarde nodig om de wereldbevolking te voeden.’ Nu zetten herkauwers het gras van voor akkerbouw ongeschikt land om in waardevolle proteïnen. Als die voedingsbron wegvalt, is veel meer akkerland nodig dan de aarde heeft.

‘Het tweede probleem zijn de kosten. Melk heeft veel voedingswaarde die nu nog lastig is te reproduceren met plantaardige ingrediënten. In één glas koeienmelk zitten zo veel essentiële aminozuren voor ons lichaam, dat er acht glazen havermelk nodig zijn om dat te evenaren. In Nederland is dat misschien geen probleem, maar in grote delen van de wereld kunnen mensen zich die acht dure glazen havermelk niet veroorloven en de voedingswaarde kunnen ze niet missen.’

Een powerwall blijkt een goede oplossing te zijn in veel gevallen waar de energietransitie nog wat verbeterpunten te wensen overlaat. Bekijk in onze shop of bij een van onze partners, bijvoorbeeld BlauHoff, wat er van pas zou komen in jouw situatie bij zonne-energie opslaan. 

Share