0
Je winkelwagen
0

Overbelast elektriciteitsnet verspreidt zich als een olievlek

light bulb gff17b4e1b 1920 - Store your own power

Volgens het FD is de energietransitie met opslag van zonne-energie in Nederland nog maar net begonnen, maar het piept en kraakt nu al aan alle kanten. Het was bekend dat Amsterdam kampt met een overbelast elektriciteitsnet, waardoor bedrijven de hoofdstad nu al mijden. Maar steeds meer regio’s in Nederland kampen met een overbelast elektriciteitsnet. Na Friesland en Amsterdam bedreigen nu ook capaciteitsproblemen het bedrijfsleven in Noord-Brabant en Limburg. Is een powerwall de oplossing voor de energietransitie?

Netbeheerders Enexis en Tennet accepteren daar geen nieuwe aanvragen van grootverbruikers. Het leidt tot grote onrust bij bedrijven en felle kritiek op het Haagse beleid. Zonder een nieuwe of uitgebreide elektriciteitsaansluiting kunnen de groei- en transitieplannen van bedrijven in de prullenbak.

Vooral voor de regio Eindhoven is het een hard gelag. Brainport Eindhoven is al jaren een van de snelste groeiers van Nederland. Chipmachinefabrikant ASML zegt dat bestaande uitbreidingsplannen niet in gevaar komen. ‘Maar het mag niet te lang duren. Dit moet echt opgelost worden”, benadrukte een woordvoerder.

Vanuit Limburg meldt Chemelot dat de verduurzaming van het industriële complex vertraging oploopt. “Dat de overheid enerzijds forse heffingen gaat opleggen aan bedrijven die niet verduurzamen en anderzijds niet in staat is de randvoorwaarden te scheppen die voor die verduurzaming essentieel zijn, is onaanvaardbaar.

Chinese afhankelijkheid vermijden

En dus investeren nationale netbeheerder Tennet en en regionale netbeheerders miljarden in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland. Maar daar ontstaat meteen een nieuw risico: China.

Chinese bedrijven moeten worden uitgesloten van aanbestedingen voor grote nieuwe elektriciteitsprojecten in Nederland om een te grote afhankelijkheid van de Volksrepubliek te voorkomen. Dat is althans wat Nederlandse topbestuurders in de offshore- en energiesector denken.

Zij pleiten voor een strengere selectie van Chinese deelnemers aan aanbestedingen in Nederland en hebben onder meer Tennet hierover aan de tand gevoeld. Tennet schrijft in op vele grote projecten en is voor 100% in handen van de overheid.

Het inhuren van Chinese bedrijven voor de aanleg van cruciale infrastructuur roept ook vragen op over de veiligheid ervan. ‘Je kunt sensoren in kabels stoppen die je niet kunt zien, waar de Chinezen van alles mee kunnen doen. Ik zeg niet dat er bewijs is dat het gebeurt, maar het is een punt van zorg’, zegt Alexander van der Lof, bestuursvoorzitter van TKH Group.

Virtual Reality bril

Het kraken van de infrastructuur en Chinese risico’s kan een probleem zijn, maar zonder geschoolde mensen komt de groene economie toch nooit van de grond. Voor duurzaamheid rekent de industrie op technologieën die nog niet zijn ontwikkeld. Niet alleen de installaties moeten veranderen, maar ook de kennis van de mensen achter de knoppen.

Op het Vista College in Sittard werken leerlingen zowel met machines uit de jaren zeventig als met een VR-bril. Ze leren ook dat geld snel goed zal zijn. “Ik wil op mijn 40ste met pensioen gaan. Collega’s Pien van Engen en Caitlin Stooker bezochten het Vista College in Sittard en spraken met enthousiaste leerlingen en docenten.

Havermelk

Hoe moeilijk het voor individuele bedrijven is om de uitstoot van broeikasgassen substantieel te verminderen, blijkt bij FrieslandCampina. Onder druk van overheid en milieubeweging probeert FrieslandCampina CEO Hein Schumacher hieraan te werken, maar een snelle overgang is moeilijk.

Dierlijke zuivelproducten zijn voorlopig nog hard nodig vanwege twee problemen, stelt Schumacher. “Als iedereen vanaf vandaag uitsluitend plantaardig voedsel eet, hebben we drieënhalve aarde nodig om de wereldbevolking te voeden. Nu zetten herkauwers gras van land dat ongeschikt is voor akkerbouw om in waardevolle eiwitten. Als die voedselbron verdwijnt, is er veel meer landbouwgrond nodig dan de aarde heeft.

Het tweede probleem zijn de kosten. Melk heeft veel voedingswaarde die momenteel moeilijk te reproduceren is met plantaardige ingrediënten. In één glas koemelk zitten zoveel essentiële aminozuren voor ons lichaam dat er acht glazen havermelk nodig zijn om dat te evenaren. In Nederland is dat misschien geen probleem, maar in grote delen van de wereld kunnen mensen zich die acht dure glazen havermelk niet veroorloven en kunnen ze de voedingswaarde niet missen.

Een powerwall blijkt een goede oplossing in veel gevallen waarin de energietransitie nog wat ruimte voor verbetering laat. Kijk in onze winkel of bij een van onze partners, bijvoorbeeld BlauHoff, wat in uw situatie handig is met opslag van zonne-energie.