0
Your Cart
0

Energiebedrijven halen doos vol trucs tevoorschijn om mensen met zonnepanelen extra te laten betalen

dak met zonnepanelen - Store your own power

Energiebedrijven halen op slinkse wijze alles uit de kast om eigenaars van zonnepanelen extra te laten betalen. Als ze al klanten met zonnepanelen willen. Experts leggen uit waarom. Het is verstandig om nu een langetermijncontract te nemen als je zonnepanelen hebt.

Energieleverancier Vandebron kreeg vorige week veel kritiek van eigenaren van zonnepanelen omdat hij de vaste leveringskosten met gemiddeld 10 tot 20 euro per maand verhoogde. Het kost ons geld om die zonne-energie te verwerken en mensen zonder zonnepanelen betalen daar ook aan mee, was het argument.

Terecht of onterecht, andere energieleveranciers doen min of meer hetzelfde op meer slinkse manieren. Een nieuwe truc is het niet geven van een cashback – een lokkertje waarbij je korting krijgt op de eindrekening – als je zonnepanelen hebt. Innova Energie, Mega en Budget Energie doen dat volgens vergelijkingssite Keuze.nl. Als je geen zonnepanelen hebt, krijg je 150 tot 190 euro cashback, maar met zonnepanelen is die aanbieding met cashback ineens verdwenen.

Glimmende panelen

Een andere truc waar consumenten niet op letten: hogere leveringskosten. Coolblue Energy, bijvoorbeeld, verhoogde de kosten voor mensen met zonnepanelen met bijna 5 euro per maand zonder er iets over te zeggen. ”En soms, zoals op de site van Coolblue, wordt de optie van zonnepanelen niet eens getoond”, zegt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. Dan begin je als eigenaar van een dak met glimmende panelen te denken dat je ergens anders moet zijn.

”We hebben ook gezien dat aanbieders niet in het prijsoverzicht verschijnen als je aanvinkt dat je zonnepanelen hebt. Dan willen ze je niet als klant”, stelt Geert Wirken van vergelijkingssite Keuze.nl. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Vandebron, het aanbod van het bedrijf verdwijnt als sneeuw voor de zon als je aanvinkt dat je zonnepanelen hebt. Vandebron heeft er genoeg van dat zonne-energie hen een tijdje duur komt te staan.

En ze zijn niet alleen. Laten we de proef op de som nemen: we vullen een denkbeeldig huis in met een aanzienlijk elektriciteitsverbruik van 4800 kWh elektriciteit en 1770 kubieke meter gas. Dat is een goede klant, zou je denken. Bij Independer verdwijnt bijna de helft van de aangeboden jaarcontracten als je aangeeft dat je een paar zonnepanelen hebt. En bij Coolblue Energie zijn de vaste leveringskosten ineens bijna 120 euro hoger als er panelen op het dak liggen; ook het leveren van gas is ineens duurder.

Nog gekker

Het kan nog gekker. Met een variabel contract is de goedkoopste optie met zonnepanelen 10 euro duurder dan de optie zonder zonnepanelen, ook al koop je minder energie.

En om het nog verwarrender te maken: er is ook een groot verschil tussen het aantal contracten dat de verschillende vergelijkingssites aanbieden en het niveau van de aanbiedingen. De resultaten zijn afhankelijk van de contracten die de vergelijker heeft met de energieleveranciers.

Wirken van Keuze.nl adviseert mensen die een nieuw contract afsluiten om ook goed naar de vaste kosten te kijken. “En ik denk dat het verstandig is om nu een langlopend contract te nemen als je zonnepanelen hebt. Dan weet je in ieder geval dat de vaste kosten niet kunnen veranderen.”

Verberg

Verzwijgen dat je zonnepanelen hebt om toch een leuke cashback of lagere vaste leveringskosten te krijgen is geen goed idee. Elke energieleverancier baseert zich bij het bepalen van het maandbedrag op de inschatting van de nieuwe klant, maar vraagt ook verbruiksgegevens op bij de netbeheerder. Ik denk dat dit in de nabije toekomst strenger gecontroleerd gaat worden. Als dan blijkt dat je toch energie teruglevert met zonnepanelen, kan een leverancier je alsnog weigeren.”

Voorlopig werken de grote drie – Essent (het moederbedrijf van Vandebron), Eneco en Vattenfall, die samen meer dan tweederde van de markt in handen hebben – niet met hogere vaste tarieven voor eigenaren van zonnepanelen. Maar, zo onthulden ze vorige week: ze werken aan “scenario’s” om de kosten eerlijker te verdelen.

Energiebedrijven zijn niet meer zo enthousiast over zonne-energie vanwege de salderingsregeling. Zonne-energie die in de zomermaanden wordt geleverd, kan worden verrekend met elektriciteit die in de donkere maanden wordt gekocht. Het probleem is dat er zoveel zonne-energie is toegevoegd dat het eigenlijk nauwelijks iets waard is op het moment van opwekking, terwijl energiebedrijven de elektriciteit in de winter tegen hoge kosten moeten kopen of produceren.

Wanneer individuen op jaarbasis meer elektriciteit opwekken dan ze verbruiken, verdienen ze er nauwelijks iets aan. Volgens Keuze.nl hebben Greenchoice en Engie hun tarieven deze maand sterk verlaagd, tot 8 cent. Budget Energie ging zelfs omlaag naar 6 cent. Ter vergelijking: een kWh elektriciteit bij een energiebedrijf kost nu ongeveer 39 cent inclusief belastingen.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *