0
Je winkelwagen
0

‘Energiecrisis, geen last; ik gebruik de meeste stroom als de prijs laag is’

variabele energietarieven gaslicht groot - Store your own power

Wat te doen aan de hoge energieprijzen? Krijg een dynamisch energiecontract, verkondig mensen die zo’n deal hebben. “Ik kijk naar de elektriciteitsprijs voordat ik de vaatwasser aanzet.

Martin Veld-kamp bekijkt de app yan stroomleverancier Zonneplan waar de stroomprijzen per uur worden vermeld. Als hij nu – na het eten – de vaatwasser aanzet, kost een kWh elektriciteit 30 cent, over zes uur is dat nog maar een dubbeltje. De 32-jarige Zwollenaar woont alleen in een flat en heeft alle speelruimte om te beslissen wanneer de wasmachine draait…. Dus ik programmeer de vaatwasser om dan te draaien. Precies hetzelfde met de wasmachine.”

Een jaar geleden heb ik een dynamisch energiecontract afgesloten. Kort na de Russische inval was de elektriciteitsprijs een tijdje erg hoog, wat je dan meteen merkt en even twijfelde ik of ik geen fout had gemaakt, maar die hoge prijzen duurden maar even.” Daarna was het veel goedkoper. Ik betaal nu tussen de 5 en 10 euro aan elektriciteit per maand, of ik krijg geld terug, ik heb het gevoel dat ik de prijs van elektriciteit zelf in de hand heb. Met de verlaging van de energiebelasting had ik vorige maand een rekening van 1 cent.”

Bedrijven die dynamische contracten aanbieden, kopen elektriciteit op de dagmarkt. Het tarief verandert elk uur, afhankelijk van vraag en aanbod van groene stroom uit zon en wind. Wie een dynamisch contract heeft, krijgt een dag van tevoren via een app een overzicht van wat de tarieven zullen zijn. “Vaak is het goedkoop tussen de middag en ‘s avonds, wanneer iedereen thuiskomt,. het licht aandoet en begint te koken, dat de prijzen weer stijgen.” Naar schatting tienduizenden Nederlanders hebben nu een dynamisch contract.

Exacte cijfers zijn er nog niet T zichthouder Autoriteit Consument & Markt ziet de trend en onderzoekt momenteel hoeveel mensen nu zo’n contract hebben en of het te bekijken is.

De grootste energiebedrijven kenen gedurende de dag één t rief, dat tegenwoordig voor drie maanden vaststaat. De energieprijzen op de internationale m dalen, maar het gros van de Nederlanders merkt daar nog niks van. Sterker: energiereus Vatten vallen kondigde deze week aan dar tarieven voor consumenten per 1 januari nog verder stijgen. Mar tin Veldkamp hoorde het nieuws met lichte verbazing aan. Hij betaalt deze maan gemiddeld 21 cent voor een kWh elektriciteit. Grote energiebedrijven vragen anderhalf tot vier keer meer, In de prijs zit hun winst en een risico-opslag. Bizar dat veel mensen nog zo’n hoge energierekening hebben. De energieprijzen zijn sterk gedaald. Die energiebedrijven moeten toch helemaal binnenlopen?

Afgelopen zomer was de p een paar keer negatief. Dus dan krijg je geld als je de macht neemt. Fascinerend. Ik zette alles aan de TV, spelcomputer, lichten, alles Dat leverde natuurlijk geen dopje op.